Pod Tatrami sa udomácnili bobry

03.04.2008 Poprad

Vysoké Tatry 3. apríla (TASR) - Pod Tatrami sa udomácnili bobry. Jedna bobria rodinka stavia hať na pokojnom prítoku rieky Poprad, ďalšia na brehu Dunajca v Pieninskom národnom parku (PIENAP).
Kým na rieke Poprad je bobor súčasťou biotopu už niekoľko desiatok rokov, v Pieninách jeho výskyt podľa dostupných informácií doposiaľ nezaregistrovali. Až v septembri minulého roka sa udomácnila na slovenskom brehu Dunajca niekoľkočlenná bobria rodinka.
\"Nahrýzli asi sto kusov jaseňov, jelší a vrbín. Veľké škody však nenarobili. Naopak, sú vhodným doplnkom tunajšej flóry, \" uviedol vedúci ochranného obvodu ŠL TANAPu v Červenom Kláštore Peter Gállik.
Okolie sa čiastočne zmenilo aj na jednom z pokojných prítokov rieky Poprad, kde apetítu a stavebnému zanieteniu bobrov podľahlo niekoľko stromov. Bobor si pripravoval materiál na stavbu hrádze. \"Je vynikajúci stavbár. Žije v suchej nore, ale vchod do nory je z vody, preto potrebuje zdvihnúť a regulovať výšku vodnej hladiny, \" povedal pre TASR námestník riaditeľa a hovorca ŠL TANAPu Marián Šturcel. Dodal, že pne osík, jelší, jaseňov či vŕb sú pre bobra nielen stavebným materiálom, ale v jarných a jesenných mesiacoch zároveň aj potravou. Preto brehy tokov, pri ktorých sa usídli, na dlhší čas stratia tieň zelených korún. A to aj niekoľko kilometrov proti a po prúde rieky.
\"Obavy z toho, že by sa presťahoval do vyšších polôh, zatiaľ mať nemusíme, pretože bobor je obyvateľ lužných lesov. Jeho potravou je kôra jelší, jaseňov, osík a vŕb. Aj napriek klimatickým zmenám posúvajúcim hranicu z roka na rok severnejšie, nehrozí, že sa s bobrom stretneme napríklad v oblasti Rainerovej chaty, \" konštatoval Šturcel.
Bobor vodný (Castor fiber) je dlhý približne jeden meter a jeho hmotnosť je asi 30 kilogramov. Podľa Andreja Nováka spozorovali bobra pod Tatrami v roku 1997 na rieke Poprad. Na základe zvetrania obhryzených kmeňov stromov odhadovali, že tu žil od roku 1995 a pochádzal pravdepodobne z populácie bobrov vypustených v roku 1986 na rieke Poprad v Poľsku.
Koncom roku 1997 však našli bobra uhynutého v betónovej šachte vodnej nádrže. Opätovne zaznamenali výskyt bobra pod Tatrami až v roku 2002. Podľa počtu ohryzených stromov išlo o viac jedincov. Bobor vodný je chránený živočích a ŠL TANAPu chcú prispieť k tomu, aby sa stal súčasťou podtatranskej fauny.
 

Vyberte región